Gezond evenwicht

Met een goede balans tussen denken, doen en voelen zijn mensen blij en oké. Er is welzijn, balans en voldoende zelfzorg, inclusief acceptatie van tekortkomingen, goede en minder goede eigenschappen: het dagelijks leven, alles voelt prima.                                                   Je kunt het ook anders beleven, bijvoorbeeld het lastig blijkt om je dagelijks leven of werk vol te houden. Aandacht geven aan de wereld om je heen steeds meer vergt, maar tijd maken voor rust en jezelf erbij inschiet. Je weet het niet klopt, maar hoe stop je zo'n gewoonte?

Als je uit balans bent geraakt, zonder dit bewust te sturen, dan kan het perfectionisme patroon een rol spelen. Je ervaart stress omdat dingen zo goed mogelijk móeten. Je krijgt klachten, hebt moeite met grenzen stellen en voelt je uitgeput.

Perfectionisme: álles perfect willen, moeite met besluit nemen, uitstellen, gebrek aan zelfvertrouwen, daadkracht of durf, te jong volwassen moeten worden. Bevestiging krijgen is noodzakelijk, je durft amper je eigen gang te gaan, bent kwetsbaar en gaat door zonder onderbreking.

Het idee het nog béter te moeten doen ontstaat al op jonge leeftijd, vaak onbewust. Je kreeg aangepast gedrag door thuissituaties, hoge sportprestaties, moeten meehelpen of strenge opvoeding. Het voelde vaak niet niet goed genoeg, je wilde de beste zijn. Dat bracht soms voorspoed, maar liet je ook al jong grenzen overschrijden.                                                       Als volwassene bestaan ook zulke patronen. Hoge perfectie eisen zijn een múst. Je bent onzeker, beïnvloedbaar en gaat over-presteren, gaat door waar anderen stoppen en pauzeren. Piekeren, stress, angsten, slaaptekort, burnout, vermijding, controle, bevestigingsdrang, onmacht of onzekerheid: allen zijn kenmerken en signalen van het Perfectionisme patroon.

Perfectionisme: OCP helpt je ermee omgaan. Het hoort bij jou, maar je kunt het leren begrijpen en de positieve intentie ervan zien. Je gaat ervaren wat je mist in het leven en hoe je jezelf kunt verstreken. Dit is telkens weer een prachtige ontdekkingstocht naar het goede in mensen, naar verandering en gezonder voelen. Van OCP krijg je levenslang profijt!  Het OCP-traject is gemiddeld 5 tot 7 à 8 consulten in 3-4 maanden. Als OCP-coach ben ik lid van NIPC.nl  en Het Ontwikkelings Instituut.be. Ik begeleid en ondersteun je tijdens het hele proces.

Site met o.a. wetenschappelijke artikelen en informatie over perfectionismewww.bevrijdjezelf.be

Brene Brown spreekt op YouTube over kwetsbaarheid:   https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=nl

- 4 - Alle teksten onder Blij van Binnen auteursrecht & copywright

Lees een persoonlijke ervaring na OCP-traject.                                                                                                                 Hoe heb je Coaching via OCP ervaren? En hoe is je leven/situatie nu veranderd? "

Liesbeth is heel kundig, eerlijk, puur en vriendelijk. Zij neemt alle tijd voor je en doet en geeft dat gene wat je nodig hebt. Ik ben een ander mens geworden. Maar nog steeds of liever; de Karin die ik van nature ben. Zacht maar ook krachtig. Eindelijk ben ik in balans! En heb mezelf terug gevonden. Ik ken mijn grenzen, herken ze nu ook beter en weet met ze om te gaan. Ik ben weer actief en heb weer energie maar ben ook lief voor mezelf en ook voor alles om me heen. Ik durf te zeggen dat ik eindelijk weer gelukkig ben met mezelf. Ben niet meer op zoek naar geluk en liefde van buiten af. Ik kan het weer vinden met mezelf, met vooral wie ik wel ben en met wat ik wel heb! Het glas is niet meer half leeg, maar halfvol!      Ik ben daadkrachtiger geworden, pak weer van alles op zoals klussen en hobby’s en zie niet meer zo erg tegen de dingen op. Ik heb geen faalangst meer, geen uitstel gedrag meer, maar pak nu aan zonder stress of daardoor gestrest te worden, handel nu van uit een soort rust en bedenk dat de dingen niet weg lopen, alles op zijn tijd, morgen weer een nieuwe dag, maar geen afstel en uitstel maar van uit vertrouwen  en ik twijfel minder. Eindelijk weer blij van binnen.   Een dikke knuffel voor jouw hulp en inzet lieve Liesbeth!! "                     Karin Pel oktober 2019.🙂

  • Aan de OPLEIDING tot PERFECTIONISME COACH zijn 84 PE (Permanente Educatie uren) toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches NOBCO.
    Kenmerk 191212-NIPC-080,
    toekenning geldig t/m 07-02-2022.
    Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl

Lid NIPC, beroepscoaches van perfectionisme volgens OCP methodiek
www.NIPC.nl