Perfectionisme:

Met een goede balans tussen denken, doen en voelen zijn mensen blij en oké. Is die balans uit natuurlijk evenwicht geraakt zonder dit bewust te sturen, kan het perfectionisme patroon een rol spelen. Je merkt het ineens moeite kost om dagelijks leven of werk vol te houden. Dingen voelen als iets wat móet en ontstaan er allerlei klachten, moeite met grenzen stellen tot aan burned out toe.

Het idee het nog béter te moeten doen ontstaat al op jonge leeftijd, vaak onbewust. Je kreeg aangepast gedrag door extra hard werken, sportprestaties, meehelpen of strenge opvoeding. Het voelde vaak niet niet goed genoeg, je ging extra hard je best doen. Dat bracht soms voorspoed, maar liet je ook al jong grenzen overschrijden. Dingen waren gewoon zo, leek het.        Als volwassene blijven zulke patronen bestaan. Hoge perfectie eisen zijn een must. Je bent onzeker, te beïnvloedbaar of gaat over-presteren: doorgaan waar anderen stoppen en pauzeren. Piekeren, stress, angsten, slaaptekort, burnout, vermijding, controle, bevestigingsdrang, onmacht of onzekerheid: allen zijn kenmerken en signalen van het Perfectionisme patroon.

Perfectionisme betekent: álles perfect willen doen, moeite met besluiten of beginnen, gebrek aan zelfvertrouwen, daadkracht of durf, al jong volwassen moeten worden. De bevestiging van anderen is nódig. Je durft weinig je eigen gang te gaan, voelt onzekerheid, bent kwetsbaar en blijft maar doorgaan, soms tot je niet meer kunt.

Perfectionisme: OCP leert het positief te zien! Het is iets wat bij jou hoort, je leert het begrijpen en de positieve intentie ervan zien. Je gaat ervaren wat je mist in het leven en wat nodig is om jezelf te verstreken. Dit is telkens weer een prachtige ontdekkingstocht naar het goede in mensen, naar verandering en gezonder voelen. Van OCP krijg je levenslang profijt!  Het OCP-traject is gemiddeld 5 tot 7 à 8 consulten in 3-4 maanden. Als OCP-coach geef ik begeleiding, motiveer en ondersteun. Ik ben lid van NIPC Nederland en Het Ontwikkelingsinstituut; de OCP-methodiek is van Marcel Hendrickx. 

Site met o.a. wetenschappelijke artikelen en informatie over perfectionismewww.bevrijdjezelf.be

Brene Brown spreekt op YouTube over kwetsbaarheid:   https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=nl

- 4 - Alle teksten onder Blij van Binnen auteursrecht & copywright

Lees een persoonlijke ervaring na OCP-traject.                                                                                                                 Hoe heb je Coaching via OCP ervaren? En hoe is je leven/situatie nu veranderd? " Liesbeth is heel kundig, eerlijk, puur en vriendelijk. Zij neemt alle tijd voor je en doet en geeft dat gene wat je nodig hebt. Ik ben een ander mens geworden. Maar nog steeds of liever; de Karin die ik van nature ben. Zacht maar ook krachtig. Eindelijk ben ik in balans! En heb mezelf terug gevonden! Ik ken mijn grenzen en herken ze nu ook beter en weet met ze om te gaan. Ik ben weer actief en heb weer energie maar ben ook lief voor mezelf en ook voor alles om me heen. Ik durf te zeggen dat ik eindelijk weer gelukkig ben met mezelf. Ben niet meer op zoek naar geluk en liefde van buiten af. Ik kan het nu weer vinden met mezelf, met vooral wie ik wel ben en met wat ik wel heb! Het glas is niet meer half leeg, maar half vol!

Ik ben daadkrachtiger geworden, pak weer van alles op zoals klussen en hobby’s en zie niet meer zo erg tegen de dingen op. Ik heb geen faalangst meer, geen uitstel gedrag meer, maar pak nu aan zonder stress of daardoor gestrest te worden, handel nu van uit een soort rust en bedenk dat de dingen niet weg lopen, alles op zijn tijd, morgen weer een nieuwe dag, maar geen afstel en uitstel maar van uit vertrouwen  en ik twijfel minder. Eindelijk weer blij van binnen.     Een dikke knuffel voor jouw hulp en inzet lieve Liesbeth!! "   Karin Pel oktober 2019.🙂

Lid NIPC, beroepscoaches van perfectionisme volgens OCP methodiek