Bij een gezonde balans tussen denken en doen voelen mensen zich prima. Er is welzijn, balans en alles voelt oké. Maar.. wat als aandacht geven aan de wereld om je heen steeds meer vergt en je amper tot rust komt? Je merkt dat iets voelt als een must? 

Uit balans raken zonder dit bewust te sturen, kan duiden op het perfectionisme patroon. Vaak spanning of stress omdat dingen zo goed mogelijk móeten. Steeds meer door moeite met grenzen stellen: voelt je uitgeput.

Perfectionisme: de overtuiging dat het beter of anders behoort door gebrek aan zelfvertrouwen, daadkracht, durf of te jong volwassen zijn worden. Telkens bevestiging nodig hebben, kwetsbaar voelen of doorgaan zonder onderbreking... herkenbaar? Het idee het nog béter te moeten doen ontstaat al op jonge leeftijd, vaak onbewust. Je kreeg aangepast gedrag aangeleerd, door hoge sportprestaties, meehelpen of strenge opvoeding. Het voelde niet goed genoeg, je wilde steeds béter zijn. Dat bracht soms voorspoed, maar liet je ook al jong grenzen overschrijden.               

Als volwassene bestaan ook zulke patronen. Hoge perfectie eisen zijn nodig, maar leiden ook tot over-presteren, doorgaan waar anderen stoppen en pauzeren. Piekeren, stress, angsten, slaaptekort, burnout, vermijding, controle, bevestigingsdrang, onmacht of onzekerheid: allen zijn kenmerken en signalen van het Perfectionisme patroon.

Perfectionisme via OCP leert patronen doorzien en begrijpen. Dit is telkens een prachtige ontdekkingstocht naar het goede in mensen, naar verandering en gezonder voelen. Een OCP-traject is gemiddeld 5 tot 7 à 8 consulten in 3-4 maanden. Als OCP-coach ben ik lid van NIPC.nl  en Het Ontwikkelings Instituut.be. Ik begeleid en ondersteun je tijdens het hele proces.

Site met o.a. wetenschappelijke artikelen en informatie over perfectionismewww.bevrijdjezelf.be

Brene Brown spreekt op YouTube over kwetsbaarheid:   https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=nl

Testimonials:

Ervaring na OCP-traject. Hoe heb je Coaching/OCP ervaren? En hoe is je leven/situatie nu veranderd?                                                                               Liesbeth is heel kundig, eerlijk, puur en vriendelijk. Zij neemt alle tijd voor je en doet en geeft dat gene wat je nodig hebt. Ik ben een ander mens geworden. Maar nog steeds of liever; de Karin die ik van nature ben. Zacht maar ook krachtig. Eindelijk ben ik in balans! En heb mezelf terug gevonden. Ik ken mijn grenzen, herken ze nu ook beter en weet met ze om te gaan. Ik ben weer actief en heb weer energie maar ben ook lief voor mezelf en ook voor alles om me heen. Ik durf te zeggen dat ik eindelijk weer gelukkig ben met mezelf. Ben niet meer op zoek naar geluk en liefde van buiten af. Ik kan het weer vinden met mezelf, met vooral wie ik wel ben en met wat ik wel heb! Het glas is niet meer half leeg, maar halfvol!      Ik ben daadkrachtiger geworden, pak weer van alles op zoals klussen en hobby’s en zie niet meer zo erg tegen de dingen op. Ik heb geen faalangst meer, geen uitstel gedrag meer, maar pak nu aan zonder stress of daardoor gestrest te worden, handel nu van uit een soort rust en bedenk dat de dingen niet weg lopen, alles op zijn tijd, morgen weer een nieuwe dag, maar geen afstel en uitstel maar van uit vertrouwen  en ik twijfel minder. Eindelijk weer blij van binnen.   Een dikke knuffel voor jouw hulp en inzet lieve Liesbeth!! "                     Karin Pel oktober 2019.🙂

 

- 4 - Alle teksten onder Blij van Binnen auteursrecht & copywright

Mijn docent is Belg Marcel Hendrickx. Hij bedacht én ontwikkelde de specifieke OCP-methodiek: een bijzonder methode om met perfectionisme te leren omgaan. HIj vertelt hieronder over Perfectionisme na Corona. Nog meer lezen over OCP? Neem een kijkje op de algemene OCP site: www.bevrijdjezelf.be

  • Aan de OPLEIDING tot PERFECTIONISME COACH zijn 84 PE (Permanente Educatie uren) toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches NOBCO.
    Kenmerk 191212-NIPC-080,
    toekenning geldig t/m 07-02-2022.
    Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl