Bij een gezonde balans tussen denken en doen voelt men zich prima. Er is welzijn, balans en alles voelt oké. Maar.. wat als aandacht geven aan de wereld om je heen steeds meer vergt en je amper tot rust komt? Je merkt dat iets voelt als een must?

Uit balans raken zonder dit bewust te sturen, kan duiden op het perfectionisme patroon. Vaak spanning of stress omdat dingen zo goed mogelijk móeten. Steeds meer door moeite met grenzen stellen: je voelt je uitgeput.

Perfectionisme is de overtuiging dat het beter of anders behoort door gebrek aan zelfvertrouwen, daadkracht, durf of te jong volwassen zijn worden. Telkens bevestiging nodig hebben, kwetsbaar voelen of doorgaan zonder onderbreking... herkenbaar? Dit gevoel anders te moeten zijn ontstaat al op jonge leeftijd en vooral onbewust. Je kreeg aangepast gedrag aangeleerd, door hoge sportprestaties, meehelpen of strenge opvoeding. Het voelde zélden goed genoeg. Dat steeds harder werken en doorzetten bracht soms voorspoed, maar liet ook al jong grenzen overschrijden.               

Als volwassene bestaan ook zulke patronen. Hoge perfectie eisen zijn nodig, doch leiden ook tot over-presteren. Vaak doorgaan waar anderen stoppen en pauzeren, gaan piekeren, stress, angsten, slaaptekort, burnout, vermijding, controle, bevestigingsdrang, onmacht of onzekerheid: allen zijn kenmerken en signalen van het Perfectionisme patroon.

Perfectionisme patronen doorzien en begrijpen d.m.v. OCP.  Telkens weer een prachtige ontdekkingstocht naar de oorsprong, van positieve verandering en gezonder zijn. Een OCP-traject is gemiddeld 5 - 8 consulten in 3-4 maanden. Als OCP-coach ben ik lid van NIPC.nl  en Het Ontwikkelings Instituut.be . Ik ondersteun je tijdens en tussenin elk consult.🙂

Site met o.a. wetenschappelijke artikelen en informatie over perfectionismewww.bevrijdjezelf.be

Brene Brown spreekt op YouTube over kwetsbaarheid:   https://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability?language=nl

Ervaring na OCP-traject. Hoe heb je Coaching/OCP ervaren? En hoe is je leven/situatie nu veranderd?                                                                               Liesbeth is heel kundig, eerlijk, puur en vriendelijk. Zij neemt alle tijd voor je en doet en geeft dat gene wat je nodig hebt. Ik ben een ander mens geworden. Maar nog steeds of liever; de Karin die ik van nature ben. Zacht maar ook krachtig. Eindelijk ben ik in balans! En heb mezelf terug gevonden. Ik ken mijn grenzen, herken ze nu ook beter en weet met ze om te gaan. Ik ben weer actief en heb weer energie maar ben ook lief voor mezelf en ook voor alles om me heen. Ik durf te zeggen dat ik eindelijk weer gelukkig ben met mezelf. Ben niet meer op zoek naar geluk en liefde van buiten af. Ik kan het weer vinden met mezelf, met vooral wie ik wel ben en met wat ik wel heb! Het glas is niet meer half leeg, maar halfvol!      Ik ben daadkrachtiger geworden, pak weer van alles op zoals klussen en hobby’s en zie niet meer zo erg tegen de dingen op. Ik heb geen faalangst meer, geen uitstel gedrag meer, maar pak nu aan zonder stress of daardoor gestrest te worden, handel nu van uit een soort rust en bedenk dat de dingen niet weg lopen, alles op zijn tijd, morgen weer een nieuwe dag, maar geen afstel en uitstel maar van uit vertrouwen  en ik twijfel minder. Eindelijk weer blij van binnen.   Een dikke knuffel voor jouw hulp en inzet lieve Liesbeth!! "                     Karin Pel oktober 2019.🙂

 

- 4 - Alle teksten onder Blij van Binnen auteursrecht & copywright

Marcel Hendrickx ontwikkelde de OCP methodiek: een wetenschappelijke en bewezen succesvolle methode om zich te bevrijden van perfectionisme.

Als OCP-opgeleide Coach help ik je te bevrijden van perfectionisme volgens Marcel zijn methode.

Marcel:

"​Mensen die kampen met perfectionisme ervaren het leven als ingewikkeld, vol ‘moetens’ en stress. Ze vinden het moeilijk om te weten wie ze echt zijn en wat ze echt willen. Hun doen en denken staan in het teken van wat de buitenwereld wil, en dat is vaak erg vermoeiend. Perfectionismecoaching doorbreekt dat patroon. OCP-Perfectionismecoaches zijn erop getraind om deze symptomen te herkennen én via de OCP-methodiek mensen te bevrijden van het patroon."

Perfectionisme ziet er voor iedereen anders uit en is te herkennen aan een tiental symptomen:

 • Bevestigingsdrang: iedereen proberen te geven wat ze willen; je zegt altijd ja; anderen komen voor jezelf.
 • Hoge kwaliteitseisen stellen, ook voor minder belangrijke zaken: je verliest je in details; het is nooit goed genoeg.
 • Laag zelfbeeld: je voldoet niet aan je eigen eisen; je voelt je onbelangrijk of weinig waard.
 • Faalangst en andere angsten: onzekerheid, bindingsangst, sociale stress,…
 • Controledrang: je agenda of plan niet kunnen loslaten; moeilijk kunnen omgaan met onverwachte veranderingen.
 • Heel veel denken of piekeren: je trekt je beslissingen in twijfel; je maakt je zorgen; je kan je gedachten niet tot rust brengen.
 • Uitstelgedrag: ergens niet aan beginnen en je er dan schuldig over voelen.
 • Moeilijk kunnen kiezen of beslissen.
 • Te groot verantwoordelijkheidsgevoel of te grote betrokkenheid.
 • Doorgaan, nooit opgeven, wat er ook gebeurt.

 

Mijn docent Belg Marcel vertelt over Perfectionisme na Corona.

Een artikel over faalgangst

 • Aan de OPLEIDING tot PERFECTIONISME COACH zijn 84 PE (Permanente Educatie uren) toegekend door de Nederlandse Orde van Beroepscoaches NOBCO.
  Kenmerk 191212-NIPC-080,
  toekenning geldig t/m 07-02-2022.
  Meer informatie tref je aan op: www.NOBCO.nl